ניסויים על הפנים

חשבת פעם מה מכיל הקרם פנים שלך, או המסכה? מעבר לחומרים משמרים מסוכנים, במוצרי קוסמטיקה רבים נעשה שימוש אכזרי בבעלי חיים. ניבה שקד מביאה את מאחורי הקלעים של תעשיית הקוסמטיקה - כיצד ומדוע עוברים בעלי חיים כמות נכבדה של ייסורים בשם הקמטים

מאת: ניבה שקד

מה גורם לאנשים נורמטיבים ומצליחים לקום בבוקר ולהתעלל בבעלי חיים, כחלק משיגרת העבודה שלהם? התשובה היא כסף כמובן. הרבה כסף.

 

בעשרות השנים האחרונות מגלגלת תעשיית הקוסמטיקה עשרות מיליארדי דולרים בשנה והתחרות בשוק עצומה. כדי לעמוד בתחרות יש צורך להוזיל את עלויות הייצור או להכניס רכיבים חדשים לתכשירי הקוסמטיקה. כשיצרן בוחר באפשרות של הוזלת עלויות הייצור, הוא צריך למהול את החומרים הפעילים בקרמים בהרבה מים. המים לכשעצמם בריאים, אבל הם מושכים חיידקים ופטריות, שיש צורך להשמיד בעזרת חומרים משמרים, הפוגעים גם בעור שלנו. עוד על חומרים משמרים בקרמים והרכבם לחצו כאן

 

בעלי החיים שמגיעים למעבדות חברות הקוסמטיקה, היו מעדיפים לא להיוולד אם היו יודעים מה מצפה להם. הם מצילים בגופם את חברות הקוסמטיקה הגדולות מתביעות ענק נגד תכשירי הקוסמטיקה הרעילים ומקבלים בתמורה מוות איטי בייסורים.

 

על הפנים: ניסויים בבעלי חיים

איך מאושרים לשימוש קרמים המכילים חומרים משמרים שמזקינים את העור בטרם עת, גורמים לעייפות כרונית ופוגעים בפוריות? הנוסחה, כמה מזעזע, פשוטה: היצרן מגייס לעזרתו בעלי חיים שעמידים לאותו חומר, עושה עליהם ניסויים ו"מוכיח" שהחומר לא מזיק בריכוזים שנמצאים בקרם. מכיוון שיש הרבה בע"ח שרגישים לחומרים המשמרים בדיוק כמונו, יצרני הקוסמטיקה צריכים לבצע סדרת ניסויים במינים שונים של בע"ח, עד שהם מגיעים למין שעמיד לאותו חומר משמר. לסיום, היצרנים מפרסמים רק את התוצאות שהתקבלו בניסויים בבעלי החיים העמידים - ומקבלים אישור להשתמש בחומר.

 

אם תוצאות הניסוי מראות שניתן להשתמש בחומר המשמר בריכוז נמוך, אבל היצרן זקוק לריכוז גבוה כדי להרוג את החיידקים בקרמים, הוא מכניס כמה סוגי חומרים משמרים לאותו קרם. כל אחד מהחומרים המשמרים הוא בריכוז נמוך ועומד בתקנים, אבל כולם ביחד מגיעים לריכוז גבוה, שמשמיד את החיידקים ובמקביל פוגע בעור שלנו.

 

כך אפשר להגיע לתוצאה המאפשרת ליצרני הקוסמטיקה להרוויח הון תועפות על קרמים מהולים במים עם חומרים משמרים בריכוז גבוה. וזאת מבלי להיות חשופים לתביעות משפטיות, כי הרי החומרים המשמרים נוסו על בעלי חיים ונמצאו בטוחים לשימוש.

 

השיטה היעילה. השיטה הזולה

אם היצרן בוחר להתמודד עם התחרות בשוק הקוסמטיקה באמצעות הכנסת רכיבים חדשים למוצר, הוא חייב להוכיח שהם לא רעילים לבני אדם. אם הם באמת לא רעילים, ניתן לבדוק אותם בשיטות אמינות, על תרבית תאים אנושית ורקמות אנושיות משוחזרות במעבדה. לעומת זאת - אם הם כן רעילים לבני אדם, חייבים להפוך את התוצאות לטובת היצרן וכמו בדוגמא הקודמת, למצוא מין מסויים של בעל חיים שפחות רגיש לחומרים מאיתנו, לבצע עליו ניסויים ולפרסם שהחומר נוסה על בעלי חיים והוא לא מזיק.

 

פרצופה של המדינה

בשנת 2007 ניסה חבר הכנסת גדעון סער להעביר חוקים לפיהם לא יינתנו היתרים לבצע ניסויים בבעלי חיים למטרת פיתוח מוצרי קוסמטיקה, וייאסר יבוא לארץ של מוצרי קוסמטיקה שתהליך ייצורם היה כרוך בביצוע ניסויים בבעלי חיים. ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה את הצעות החוק ברוב קולות והצדיקים היחידים בוועדה שתמכו בהצעות היו ציפי לבני, איתן כבל, גדעון עזרא ויעקב אדרי.

 

כך פספסה ישראל את ההזדמנות להצטרף למדינות האיחוד האירופי, האוסרות על ניסויים בבע"ח בתחום הקוסמטיקה והכדור עבר לידיים שלנו - הצרכנים.

 

הקרם בידיים שלכם

אם נקנה רק מוצרי קוסמטיקה שלא נוסו על בעלי חיים, נוכל להכריח את החברות לבדוק את החומרים רק על תרביות רקמה אנושיות, במקום לבצע ניסויים אכזריים ולא אמינים בבעלי חיים.

 

איך יודעים איזו חברה לא מבצעת ניסויים בבעלי חיים?

השיטה הבטוחה היא לקנות רק מוצרי קוסמטיקה טבעיים, שלא מכילים חומרים רעילים ולא מדוללים במים עם חומרים משמרים. בשיטה זו אפשר להיות בטוחים שגם חומרי הגלם מעולם לא עברו ניסויים על בע"ח, כי הם במילא נמצאים בשימוש בני האדם כבר אלפי שנים וידוע שהם יעילים ושאין להם תופעות לוואי.

 

השיטה השנייה היא לקנות רק מוצרים שמופיע עליהם סמל הארנב (בתמונה משמאל) במקרה הזה אנחנו אמנם לא יודעים האם חומרי הגלם נוסו על בעלי חיים, אבל לפחות יודעים שהפיתוח של אותו מוצר ספציפי לא היה כרוך בביצוע ניסויים נוספים.

 

   

לאחרונה סמל הארנב הפך לאמין במיוחד, לאחר כמה תקדימים משפטיים שפסקו קנסות כבדים לחברות אשר הונו את הציבור והדפיסו את סמל הארנב, למרות שבפועל הן ביצעו ניסויים בבע"ח.

 

כיום הסיכוי למצוא הונאה שכזו הוא נמוך יותר וסמל הארנב מהווה מסננת טובה לקניית מוצרי קוסמטיקה ותכשירי ניקוי.  קחו רשימה חלקית של חברות שלא מבצעות  ניסויים בבעלי חיים (אם כי חלק מהחברות משתמשות בחומרי הגלם שנוסו על בעלי חיים בעבר).

 

* הכותבת היא ביולוגית ובעלת חברת הקוסמטיקה הטבעית "שקד"

 

 

 

עוד קוסמטיקה:

קרם לחות או נחות: האם הקרם שלך מכיל נפט וחומרים משמרים

אגוזים במקום קמטים: רשימת לוחמי הזדקנות העור, וגם תפריט יומי מדוייק

 

עיצוב גבות: המדריך המלא

אם אהבת, אז תאהבי את זה הרבה יותר. לחצי כאן וקבלי במתנה מדריך וטיפים לשריפת שומן (זה באמת עובד)
לא תודה, אין לי צורך לשרוף שומן ולהוריד במשקל